Ez a hónap az ünneplésé. Már az első napot a munka ünnepével kezdjük, aztán az első hét utolsó napján az édesanyákat köszöntjük. Mindeközben a kisebbik leányom is betölti a 2. életévét, majd a gyereknappal zárul a hónap!
Ebben az időszakban elvirágoznak a gyümölcsfák és új köntösben várják a nyarat! Mi meg már alig várjuk, hogy leszüreteljük! Sárga enyves lapokat helyezzünk ki a cseresznyefákhoz, legyek ellen, így nem lesz kukacos a gyümölcs!
Magasított ágyásainkban a retek és az új hagyma, fogyasztásra kész. A többiek is megmutatkoztak már, de rájuk még várni kell. Addig is készülnek a további ágyások.
Reteklevélből itt egy gyors recept: Igen, a retek LEVELE is ehető
Retek pesto
- 0.5 csokor retek levél (fontos, hogy BIO legyen és alaposan mossuk meg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 ek olívaolaj
- 2 dkg dió
- 2 dkg mandula
- só, bors, ízlés szerint
Az egészet össze turmixoljuk és máris kenheted a pirítósra, tésztára vagy a húsokra.
Trágyalevem is habzik már, úgyhogy jövő héttől, hígítva permetezhetem vele a veteményest. 50%-ban mindig csalán legyen benne, a többi, meg ami éppen van a kertben (tormalevél, fokhagyma, hagyma). Ezek segítenek a baktériumos és gombás betegségek megelőzésében.
Sajnos a fűszer- és gyógynövény egy részével jól laktak a csigák. Miután észrevettem, fahamuval és „repülő móddal „ megkezdtem ellenük a védekezést. Pár cserepet polcra tettem, jövőre Nekik is magas ágyást készíttetek!
Szezonális öröm, még a földi eper és a rebarbara. Mi allergiások vagyunk az eperre, így nem is ültettem, de sokak kedvence, ezért megemlítem! A rebarbara jól harmonizál az eperrel, akár lekvárnak is jó! Viszont a sóska és a spenót ideje is elérkezett. Nálunk a kertben itt - ott vadon terem, így szedjük és esszük! Forrázat után öntsük le róla a vizet, és újra pároljuk. (oxálsav miatt). Minél frissebb, annál jobb.
Virágzik a bodza!
Juppee, kis kosárkával lehet szedni, amiből szörp/limonádé készül, (én levendulával szoktam még fokozni az ízeket), majd megszárítva teának eltesszük télire. Hagyjunk a bokrokon virágokat, amiből bogyók lesznek és finom lekvár készíthető. (a szemezést kesztyűvel végezzük, így nem fogja be az ujjainkat!)
„A bodzát már az ókori orvosok (Hippokratész és Galénosz) is ismerték. Utóbbi hurutos megfázásra és nyálkahártya irritációra ajánlotta. Rengeteg legenda fűződik nevéhez: boszorkányok jelképe, fájából készül a varázspálca. Más legenda arról szól, hogy a bodzafát tündérek lakják, ezért kivágásakor énekelni kell, hogy a tündérek még időben el tudjanak menekülni. A bodzát egyébként sem vágjuk ki, mert védi a házat a gonosz szellemektől, viszont a fájából készült bölcsőben elsorvad a gyermek. A germán legendákban a varázsfurulya a bodza fájából készül.”
A bodza remek gyógynövény, rengeteg mindenre gyógyír. Igyunk, minél többet belőle.
http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/bodza
Másik kedvenc az Akácfa virága. Az illata mindenkit elbódít, hát, ha még ezt a receptet kipróbáljátok,- Halmos Mónika receptje alapján- az íze is magával fog ragadni.
Akácvirág köntösben
16 fürt akácvirág
2 tojás
2 evőkanál méz
20 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű vagy durum liszttel helyettesíteni)
csipetnyi sütőpor (szódabikarbóna)
2,5 dl tej (növényi tej)
a sütéshez olaj (bio hidegen sajtolt napraforgó)
a tálaláshoz akácméz
A tojásokat a mézzel habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet, esetleg egy csipetnyi sütőport. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
Tavalyi nagy kedvenc volt a spárga! Akár fehér, akár zöld formában. A zöldségek királynőjét leves formában hoztam most el hozzátok egy fotó erejéig! Rengeteg jótékony hatással rendelkezik!
Jó étvágyat!
A májusi eső aranyat ér. Ismerjük a mondást, hát már nagyon eshetne, mert nem bírom győzni a reggeli locsolást. Reggeli órákban jobban esik a növényeknek is és Nekünk is! Friss, harmatos, madárcsicsergős hajnalok, felérnek akár egy 15 perces meditációval :-)
Minden napban találjuk meg az Ünnepet!
Jó kertészkedést, főzőcskézést Mindenkinek!