Lila mámor
2018. május 29. írta: GasztRózsa

Lila mámor

Levendula

tajkep.jpg

Illatosít, ízesít, relaxál, szemet gyönyörködtet, gyógyít ♥.

Elérkezett az év azon időszaka, amikor a levendula virágzik és illatozik. Ez a virág számomra a BOLDOGSÁG!

Imádom az illatát, amikor kezeimmel megsimogatom a bokrokat. Szeretek vele sütni, főzni és kozmetikai termékeket készíteni belőle. Nem utolsó sorban, pedig a színe is a kedvenceim között szerepel. Akik ismernek, azok tudják, hogy rengeteg lila színű ruhám, kiegészítőm van, volt, lesz?!

Mikor ide költöztünk, a legelső növény volt, amit ültettünk. Internetről rendeltem, 50 tő levendulát. Gondosan elültettük a terasz elé és a lépcső feljáró mellé, rézsűkövekbe. Immáron 4 éve okoz örömöt nyaranként a látványa és illata. Kétszer kell metszeni egy évben. Talán ez a legfontosabb. Egyszer virágzás után, másodszor fagy előtt. Eddig sima metsző ollóval próbáltam gömbölyűre nyírni, idén kipróbálom sövényvágó ollóval. A levendula szárazság tűrő és fagyálló növény, kevés vízzel is beéri, de meghálálja, ha öntözzük. Nem csupán kertben telepíthető, elél balkonon, erkélyen is, de arra ügyeljünk, hogy elegendő napfényhez jusson.

Minden évben készítek belőle csokrokat, amik kiszárítva a lakásunkat díszíti vagy a ruhák közé teszem moly ellen. Illatosítónak akár az autónkban is használhatjuk.

19029371_164920427378409_4535602853913204316_n.jpg

Teája megnyugtat, limonádéja felpezsdít.

Levendulás fürdőgolyóval/bombával szoktam meglepni a család/barát női tagjait! Selymessé válik a bőröd akár 20 perces fürdőzés után. A golyók elkészítésében a lányok is segítenek, jó móka! Próbáljátok ki ti is a gyerkőcökkel!

Bőrtápláló fürdőgolyók

Hozzávalók:

100 g szódabikarbóna

50 g citromsav

50 g kukoricakeményítő

30 g olívaolaj

100 csepp levendulás illóolaj (100 %-os, megbízható minőségű)

3 kiskanál levendulavirágzat

Elkészítés:

Mérjük ki a hozzávalókat és egyszerűen csak keverjük össze. Szép homogén masszát fogunk kapni - és formázzunk belőle golyót vagy sütit vagy bármit.
Szárítsuk ki, egy- két nap alatt szépen kiszárad.
Ezután szép kemények lesznek és máris elhasználhatóak vagy - önzetlenebbeknek - akár el is ajándékozhatók.

19417340_171453650058420_61312031450994080_o.jpg

Ennél még egyszerűbb a fürdő só vagy fűszer só elkészítése, levendulával. Édes szájúaknak levendulás cukrot és szörpöt ajánlok!

Nagy álmom vált valóra tavaly, amikor megnéztük a híres Tihany-i Levendula virágzást! A szüret előtti napon mentünk, hogy ne legyen tömeg és tudjunk fotókat készíteni. Hiszen virágom van rengeteg, így csak a látvány érdekelt! A Levendula látogatóközpont megtekintésével kezdtük a kirándulást. A Tihanyi apátság felé vezető úton, a Levendula kézműves fagyizónál is megálltunk, majd az útszéli ősi levendulásban gyönyörködhettünk! Szép egynapos kirándulás volt, menjetek el minél többen!

Egyre több levendula farm található Magyarországon és a "Szedd magad" programok is elterjedtek!

Íme egy lista:

https://www.nlcafe.hu/utazas/20160611/levendula-kert/

Levendulás keksz sokáig eláll, finom vendégváró!

http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha/20150319-halmos-monika-a-viragkonyha-szakacsa-levendulas-kekszet-keszit.html

Levendulát minden kertbe!

amfora.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrozsakert.blog.hu/api/trackback/id/tr7314010620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása